De vriendendienst van Astrid - Edwin van der Sar Foundation

De vriendendienst van Astrid - Edwin van der Sar Foundation

do, 09/29/2016 - 14:14 - Mathilde Simon

Heel het jaar door, elk seizoen, elk evenement en elke dag worden er in Nederland vriendendiensten verricht. Diensten voor een ander, waarbij je je eigen belangen even opzij zet. Ondanks dat deze mensen dit vrijwillig voor een ander over hebben, betekent het niet dat zij geen bedankje verdienen. Daarom zetten we deze mensen graag via Een Vriendendienst in het zonnetje, als blijk van waardering voor al hun harde werken en om anderen inzicht te geven in de mooie vriendendiensten die er zo al te vinden zijn om ons heen.

Dit keer het verhaal van Astrid. Astrid is 32 jaar en helpt sinds vorig jaar enthousiast mee bij de Edwin van der Sar Foundation. De Edwin van der Sar Foundation zet zich in voor mensen met  niet-aangeboren hersenletsel (NAH).  Het was daarom al snel logisch voor Astrid waarom ze juist bij deze foundation haar steentje bij ging dragen: Astrid heeft zelf een hersenbloeding gehad.

De weg naar de Foundation

“Doordat ik in 2009 een hersenbloeding heb gehad, kon ik ondanks meerdere pogingen helaas mijn studie Rechten niet afmaken. De geheugenproblemen die ik heb opgelopen stonden in de weg om mijn doel van volledig revalideren te bereiken. Ik moest daarom een nieuw doel bedenken. En dat werd ondernemen voor mensen met NAH. Door mijn hersenbloeding is betaald werk tenslotte geen gemakkelijke optie meer voor mij. Toch wil ik bezig blijven en dingen bereiken. Ik heb een hoop ideeën, die we nu ook echt aan het realiseren zijn.

Ik was ondertussen al in aanraking gekomen met de Edwin van der Sar Foundation. Sinds begin dit jaar doe ik mee met het project ‘De Class’, waarin zij een jaar lang begeleiding geven aan jonge mensen met NAH om weer aan het werk te gaan. Zij helpen me dus met mijn plannen. Aan ‘De Class’ heb ik echt vrienden overgehouden. Mensen die ik blijf spreken en waarvan ik het echt leuk vind om ze om me heen te hebben. Bij de Foundation hebben ze me veel betrokken bij hun werkzaamheden. Zo ben ik alweer een tijdje terug gevraagd of ik wilde helpen een zwemgroep te vormen. Ik heb gelukkig allemaal enthousiaste mensen met NAH bij elkaar gekregen, die ik nu elke week dankzij een busje van de Cruijff Foundation van en naar het zwembad op het Friendship Sports Centre vervoer.”

Haar ervaring

Sommigen kijken er de hele week naar uit. Ook zie ik wel echt dat mensen vooruitgang boeken. Zo liet laatst één van de dames wat vallen, en hup ze raapte het zo weer op van de grond. Ik durf wel te beweren dat ze dat voorheen niet in dat tempo had gekund. Je ziet dus echt het positieve effect van het bewegen. Ze hebben weer zin om hun huis uit te gaan en steken elkaar aan. De sfeer is goed, iedereen is er voor zijn plezier en om beter te worden. We zijn wel een clubje geworden en het feit dat ik dit heb mogen opzetten geeft me het gevoel dat ik echt iets nuttigs heb gedaan. Ook al krijg je er dan geen geld voor, het betaalt zich echt op een mooiere manier terug.”

Ambassadeur

“Sinds dit jaar mag ik mezelf ook ambassadeur van de Edwin van der Sar Foundation noemen. Dit houdt in dat ik naar evenementen mag gaan uit naam van de Foundation. Ik kom op deze manier op leuke en interessante plekken en ontmoet allerlei gedreven mensen. Ik kan het iedereen aanraden om zich in te zetten voor een stichting die je belangrijk vindt. Neem nou het zwemmen; ik maak elke week een bus met mensen blij en ik verzeker je: dat werkt verslavend!