De vriendendienst van Ger - Dirk Kuyt Foundation

De vriendendienst van Ger - Dirk Kuyt Foundation

ma, 10/17/2016 - 14:41 - Mathilde Simon

Heel het jaar door, elk seizoen, elk evenement en elke dag worden er in Nederland vriendendiensten verricht. Diensten voor een ander, waarbij je je eigen belangen even opzij zet. Ondanks dat deze mensen dit vrijwillig voor een ander over hebben, betekent het niet dat zij geen bedankje verdienen. Daarom zetten wij deze mensen graag via Een Vriendendienst in het zonnetje, als blijk van waardering voor al hun harde werken en om anderen inzicht te geven in de mooie vriendendiensten die er zoal te vinden zijn om ons heen.

Dit keer het verhaal van Ger. Ger komt uit een voetbalfamilie en heeft zelf jaren op hoog niveau gespeeld. Het was voor hem dan ook al snel duidelijk voor welke stichting hij zich wilde inzetten: de Dirk Kuyt Foundation. De Dirk Kuyt Foundation steunt en (mede) organiseert sportevenementen voor mensen met een beperking. Met zijn achtergrond past dit doel dan ook helemaal in zijn straatje.

De weg naar de Foundation

“Ik ben altijd al veel bezig geweest met gezondheid. Ik heb jarenlang gevoetbald, en ook binnen mijn familie was sport heel belangrijk. Mijn broer Wim bijvoorbeeld is er echt mee doorgebroken en heeft bij Feyenoord en het Nederlands elftal gespeeld. Voor mij kwam er helaas vanwege een driedubbele breuk in mijn knie een einde aan mijn voetbalcarrière en moest ik mij op andere dingen gaan focussen.”

“Toen ik op een dag bij het voetbalveld stond te kijken naar mijn kleinzoon Sean, die een wedstrijd aan het spelen was tegen de zoon van Dirk Kuyt, viel mijn oog op de spandoeken van de Dirk Kuyt Foundation. Al jaren loop ik ermee in mijn hoofd om mij in te zetten voor een stichting, maar ik wist eigenlijk nooit zo goed wat ik wilde doen. Toen ik me ging inlezen in de Dirk Kuyt Foundation wist ik meteen dat dit de stichting was waar ik wilde helpen”

Zijn rol

“Omdat ik mijn tijd goed kan indelen hadden ze voor mij een leuke functie in gedachten: regio ambassadeur. Voor mijn functie, die ik sinds 2 maanden bekleed, ga ik eigenlijk het hele land over om evenementen te bezoeken, en is mijn regio dus eigenlijk het hele land geworden! Op deze evenementen is het vooral belangrijk dat ik contacten onderhoud en dat we met eigen ogen kunnen zien dat het geld wat we in de evenementen stoppen goed terecht komt. Een kwaliteitscontrole dus.”

Zijn ervaring

“Over het algemeen zeggen mensen al snel “nee dat kan ik niet”. En dan kijk ik naar al die volwassenen en kinderen met een beperking die met zoveel passie nog van alles ondernemen. Het plezier, de beleving en vooral de sportiviteit bij hen, daar kunnen we met z’n allen nog zo veel van leren! Het is erg inspirerend om te zien hoe zij focussen op wat ze nog wél kunnen. Eigenlijk zijn wij allemaal beperkt, ook de gezonde mensen. Als je dan ziet hoe zij dat op hun niveau oppakken, daar haal ik kracht uit.”

“Wat ik vooral mooi vind om te zien is hoe de wedstrijden er aan toe gaan tijdens de sportevenementen. Normaal gesproken moet je uitkijken dat je geen ruzie krijgt met de scheidsrechter of met het andere team. Hier is dat heel anders. Ze kijken allemaal naar elkaar om. Als iemand z’n veter los zit, dan valt het spel volledig stil. Als iemand valt, dan komen ze met z’n allen, team of tegenstander, eraan om te helpen. Dat is toch een voorbeeld van hoe het zou moeten.”

Zijn boodschap

“Bij het leveren van vriendendiensten zoals ik voor de Dirk Kuyt Foundation doe, zie je echt het plezier bij de mensen, het onderlinge contact dat we hebben en hoe medelevend iedereen naar elkaar is, waar je vervolgens weer zelf kracht uit haalt.”

“Ik denk dat veel evenementen een stuk makkelijker zouden worden als er een paar handjes meer zijn. De vrijwilligers die nu vaak rondlopen, moeten vol aan de bak om alles goed te laten draaien. Als er wat meer hulp zou zijn, dan wordt het voor iedereen een stukje makkelijker en natuurlijk een soepeler lopend evenement.”